Na drożdżach z prażoną cebulką, idealny, pachnący, poleca się do upieczenia.
Rośnie tylko około godziny a piecze się 30 - 40 minut, czyli w 2 godziny mamy pyszny, pachnący chleb.
Najprostszy chleb na drożdżach ze słonecznikiem i prażoną cebulką.
Składniki: 2 bochenki - keksówki 26 x 12
- 600 g mąki pszennej T 650
- 200 g mąki żytniej T 500
- 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 1 szklanka prażonej cebulki + do posypania wierzchu
- 800 ml wody
- 40 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
- Do miski wlałam wodę, dodałam drożdże, wymieszałam.
- Teraz dodałam mąki, sól, cebulkę i słonecznik i wymieszałam dokładnie do całkowitego połączenia składników.
- Foremki wysmarowałam olejem, wysypałam mąką.
- Przełożyłam ciasto do foremek i odstawiłam pod przykryciem na około godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
- Jak chlebki urosły do wysokości foremek, spryskałam je wodą, posypałam prażoną cebulką.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut.
- Po wyjęciu z foremek spryskałam wierzch wodą i studziłam na kratce.
Autor: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Wędrując po Augustowie |
6 komentarze
Dla mnie to chlebuś pyszny a nie najprostszy:)))))Pozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli życzę:))
OdpowiedzUsuńPyszny i do tego prosty, idealne połączenie. Pozdarawiam Reniu.
Usuńsmakowite :)
OdpowiedzUsuńWarte upieczenia, domowy chleb zawsze pyszniejszy od kupnego.
UsuńPyszny i szybki do zrobienia
OdpowiedzUsuńTo prawda zachęcam do pieczenia
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.