Zrobicie go szybko, będzie smakował bo jest obłędny w smaku więc nic tylko gotujemy.
Polecam nie tylko na Dzień Dziecka ale zawsze, jako szybki obiad.
Wszystkim dzieciom małym i dużym mnóstwa radości życzę.
Makaron w sosie pomidorowym z ostrygami i oliwkami.
Składniki:
- 3 małe szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 kiszonej cytryny
- 4 oliwki zielone nadziewane piri - piri
- 85 g oliwek zielonych nadziewanych migdałami
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 100 g czarnych oliwek
- sól do smaku
- szczypta cukru
- 1 puszka pomidorów krojonych - 400 ml
- 1 puszka - 85 g ostryg podwędzanych w oleju słonecznikowym
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 250 g makaronu Lane kluski lub ulubionego
- oliwa do smażenia
Ugotowałam makaron al'dente.
Posiekałam drobno czosnek, szalotkę, kiszoną cytrynę oraz oliwki z piri - piri.
Na patelni rozgrzałam oliwię i podsmażyłam najpierw czosnek i szalotkę, potem dodałam kiszone cytryny i oliwki z piri - piri.
Smażyłam minutę i dodałam pomidory, gotowałam aż sos zgęstniał.
Potem dodałam puszkę ostryg wraz z sosem, oregano i wszystkie oliwki, zagotowałam.
Wymieszałam zawartość patelni z makaronem.
Na talerzu posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Trochę ochłody w słoneczne dni - Augustów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.