Uwielbiam je, tylko smażone na maśle z czosnkiem, uwielbiam w risotto, uwielbiam w zupie tajskiej a dziś będą w sosie śmietanowym.
Są pyszne polecam danie.
Krewetki z makaronem w sosie śmietanowo - kurkowym.
Składniki:
- 200 g makaronu orkiszowego razowego
- 5 ząbków czosnku
- 200 g kurek
- 250 ml śmietany 30 %
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 10 dużych krewetek
- 1/2 pęczka trybuli
- oliwa do smażenia
- Obrałam i umyłam krewetki, usunęłam jelitka.
- Opłukałam na sicie kurki jeśli są opiaszczone, jeśli nie to ich nie myjcie, chłoną wodę a ona jest nam tu niepotrzebna.
- Posiekałam trybulę.
- Makaron ugotowałam al'dente.
- Obrałam i posiekałam czosnek.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej czosnek, ok. minuty.
- Potem dodałam krewetki i smażyłam kolejną minutę.
- Na patelnię dodałam kurki i smażyłam aż puściły sok, posoliłam, oprószyłam pieprzem.
- Wlałam na patelnię śmietanę i dusiłam aż śmietana zgęstniała, 3 - 5 minut.
- Wymieszałam zawartość patelni z makaronem, a na talerzu posypałam trybulą.
Autor: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Zaćmienie księżyca - sierpień 2017 r |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.