Babcia gotowała bo mama była w pracy - nie było wówczas jeszcze wolnych sobót.
Teraz wspominam ten smak z rozrzewnieniem i nostalgią.
To były inne czasy ale czy gorsze? jak mawiają niektórzy? chyba jednak nie.
A co Wy wspominacie najbardziej z lat dziecinnych?
Kasza manna z bakaliami.
Składniki:
- 800 ml mleka
- 7 płaskich łyżek kaszy manny
- 1 łyżka żurawiny
- 1 łyżka rodzynków królewskich
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki kostki kokosowej
Wlałam mleko do garnka, wsypałam kaszę mannę i mieszając doprowadziłam do wrzenia.
Gotowałam aż kasza stała się gęsta jakieś 5 minut.
Część bakalii wymieszałam z manną a resztą posypałam kaszę już na talerzu.
Smacznego.
Przepis babciny.
"Podróże małe i duże"
Dolina Rospudy - Augustów |
2 komentarze
proste, smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńAle lubiłeś taką mannę w dzieciństwie?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.