Tymczasem proponuję zupę z pulpecikami z kurczaka i młodą kapustą.
Zupa jest aromatyczna, delikatna i pożywna, polecam gorąco.
Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami z kurczaka.
- 500 g młodej kapusty białej
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 100 g marchwi
- 2 liście laurowe
- 4 nieduże ziemniaki
- 1400 ml wody
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 pełna łyżka majeranku suszonego
- pieprz do smaku
- sól morska
- 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 mała szalotka
- pieprz do smaku
- sól morska
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Przygotowanie zupy:
- Obrałam wszystkie warzywa na zupę, kapustę drobno posiekałam a marchew starłam na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Cebulę obrałam i posiekałam.
- Na oliwie - 2 łyżki - podsmażyłam cebulkę i kapustę, na koniec dodałam marchew, ziemniaki i smażyłam 5 minut.
- Całość zalałam wodą, dodałam sól, ziele angielskie, listki laurowe i gotowałam około 15 minut aż warzywa zmiękły.
- W czasie jak zupa się gotowała, zrobiłam pulpety.
- Mięso umyłam, osuszyłam i włożyłam do malaksera razem z szalotką, solą i pieprzem do smaku, zmiksowałam.
- Można mięso drobno posiekać albo przepuścić przez maszynkę.
- Na koniec dodałam majeranek i dokładnie wymieszałam.
- Ulepiłam z mięsa małe kuleczki.
- Gdy zupa się ugotowała a warzywa zmiękły dodałam do zupy delikatnie, po jednym pulpeciki.
- Gotowałam na maleńkim ogniu 5 minut.
- Na sam koniec wsypałam majeranek i dodałam śmietanę, zagotowałam.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
"Ogród Zmysłów" - zmysł słuchu - Poddębice |
3 komentarze
Zatęskniłam za taką zupą. Na szczęście oboje lubimy zupy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
O to super że zupy też Was kręcą, my je kochamy. Gotuj Łucjo, gotuj a mąż się uciszy.
UsuńMiało być ucieszy ha ha, ale pewnie uciszy też bo będzie zajadał ze smakiem.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.