Niewiele potrzeba składników oprócz dobrych jaj, dobrej oliwy i znakomitego sumaku.
Sumak, przyprawa krajów bliskiego wschodu, lekko kwaskowata, idealna do jaj.
Do jaj idealnie pasuje tutaj pasta z awokado z czerwonym pieprzem i ulubione pieczywo na zakwasie.
Polecam gorąco.
Inspirację znalazłam u FIK-a a przepis pochodzi z książki "Divine Food" pod redakcją Davida Halivy.
Proponuje wykorzystać pomysł i cieszyć się pysznym śniadaniem.
Jaja sadzone w oliwie z sumakiem i pasta z awokado.
Składniki: 2 porcje
- 4 jaja
- 8 łyżek oliwy extra vergine
- 2 łyżeczki sumaku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Pasta z awokado:
- 1 duże awokado - miałam Hass
- sok z 1 - 2 limonek
- kilka łyżek oliwy extra vergine
- listki natki pietruszki lub kolendry
- 1/4 łyżeczki czerwonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki zielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzu malgaskiego
- różowa sól himalajska
- chleb na zakwasie do podania
- ulubione kiełki do podania - miałam z fasoli mung
Rozgrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół.
Małe naczynka do zapiekania - kokilki - napełniłam po 2 łyżki oliwy.
Wstawiłam je do piekarnika na 5 minut aby podgrzać oliwę.
Potem wyjęłam naczynka z piekarnika i ostrożnie aby się nie poparzyć wbiłam po jednym jaju do każdej.
Jaja posoliłam, oprószyłam pieprzem, posypałam sumakiem.
Ponownie wstawiłam do piekarnika na 5 - 7 minut aż białko się ścięło.
Pozostawiłam chwilę aby oliwa przestała się burzyć.
Przygotowałam pastę.
Awokado przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestkę i oddzieliłam skórkę od miąższu, rozgniotłam widelcem, skropiłam sokiem z limonki i dodałam 2 - 3 łyżki oliwy, wymieszałam.
Wszystkie rodzaje pieprzu rozgniotłam w moździerzu, dodałam porządną szczyptę, wymieszałam.
Dodałam sól do smaku.
Podałam jaja z kromkami chleba na zakwasie z pastą posypaną kiełkami i natką pietruszki z tłuczonym pieprzem.
Najlepiej smakuje jak wybiera się chlebem jajo z kokilki.
Polecam.
Smacznego.
Przepis z książki "Divine Food"
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Półwysep "Grzybek" jezioro Białe - Augustów |
2 komentarze
smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.