Ulubione warzywa zawinęłam w ciasto filo a potem upiekłam, prosto i smacznie.
Ja dodałam botwinkę i kalafiora, możecie jednak dodać swoje ulubione warzywa a zamiast ciasta filo wykorzystać ciasto francuskie, też będzie pysznie.
Zapraszam na obiad albo na wczesną kolację.
Francuski placek z botwinką, kalafiorem w cieście filo.
Składniki:
- 1/4 średniego kalafiora
- 2 buraki z liśćmi - botwinka
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 łyżeczka włoskich ziół al pomodoro
- 60 g sera pleśniowego
- 2 łyżki octu czosnkowego
- 2 łyżki posiekanej bazylii sałatowej
- 2 łyżki uprażonych nasion dyni
- 4 płaty ciasta filo
- olej do smarowania
- olej do smażenia - 1 łyżka
Przygotowanie:
- Umyłam i osuszyłam warzywa, rozdrobniłam kalafiora na maleńkie różyczki, głąba posiekałam.
- Botwinkę pokroiłam w kostkę razem z listkami.
- Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam buraki z listkami i kalafiora, jakieś 5 minut.
- Skropiłam na patelni warzywa octem czosnkowym, dodałam sól czosnkową, zioła włoskie i smażyłam jeszcze 3 minuty.
- Ciasto filo rozłożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - jeden płat - posmarowałam go letnią wodą aby lekko zmiękł, nałożyłam na niego następny płat i też go posmarowałam i tak jeszcze dwa razy.
- Nie lejcie wody na ciasto bo się będzie rwało, tylko smarujcie.
- Na środku ciasta umieściłam usmażoną botwinkę z kalafiorem, pokruszyłam na nie ser pleśniowy i brzegi ciasta zwinęłam do środka tworząc koło a na wierzchu je lekko drapując.
- Ciasto jest plastyczne i daję się formować.
- Spryskałam ciasto po wierzchu olejem aby podczas pieczenia nie popękało.
- Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut lub do zezłocenia ciasta.
- Na suchej patelni uprażyłam pestki dyni, wystudziłam.
- Posiekałam bazylię.
- Upieczony placek posypałam uprażonymi pestkami dyni i posypałam posiekaną bazylią.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Stawy w Sarnowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.