Dodatek ricotty sprawia że placki są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach.
Polecam zatem do wypróbowania.
Placki z dynią i ricottą.
Składniki:
- 250 g dyni startej na tarce o grubych oczkach
- 250 g ricotty
- 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- sos czekoladowy do polania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Dynię obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Dodałam do niej ricottę, sól, mleko i wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszałam dokładnie.
- Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju i nakładałam łyżką porcję masy na placek.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor, usmażone osączałam na ręczniku papierowym.
- Na talerzu polałam sosem czekoladowym.
Autor: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Sam ale nie samotny - słonecznik |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.