A ja uwielbiam sezonowość w naszej, polskiej kuchni, uwielbiam to że w czerwcu mamy truskawki, jagody, potem pyszne czereśnie i wiśnie a jesienią śliwki, jabłka i gruszki.
Tym razem nasze polskie, aromatyczne truskawki znalazły swoje miejsce w cieście drożdżowym, wykwintnym i za razem bardzo prostym.
Polecam gorąco upieczcie sobie tego lata ten pyszny deser, ciasto jest wilgotne nawet po dwóch dniach.
Ciasto drożdżowe z truskawkami.
Składniki: keksówka 37 x 12
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 40 g świeżych drożdży lub 7 g instant
- 75 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 75 g masła
- 4 żółtka
- 1 jajo
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml letniego mleka
- 600 g truskawek
- mąka do obtoczenia truskawek
- cukier puder do posypania ciasta
- 100 g mąki pszennej
- 80 g schłodzonego masła
- 1, 5 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
- Świeże drożdże roztarłam z łyżeczką cukru i wymieszałam z 3 łyżkami letniego mleka i 1 łyżką mąki.
- Przykryłam miseczkę ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia.
- Jeśli użyjecie drożdży instant wystarczy je wymieszać z mąką.
- Żółtka z jajem utarłam z cukrem, dodałam ekstrakt waniliowy, wymieszałam.
- Dodałam je do mąki, razem z wyrośniętym zaczynem i letnim mlekiem z rozpuszczonym w nim masłem oraz sól.
- Ciasto wyrabiałam przez 5 - 8 minut.
- Przykryłam miskę z ciastem folią spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na godzinę.
- Truskawki umyłam, wyjęłam szypułki, osuszyłam i każdą obtoczyłam w mące.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrobiłam i połowę włożyłam do foremki, rozciągając je po całej blaszce.
- Składniki kruszonki wsypałam do miski i palcami rozcierając zrobiłam kruszonkę.
- Na rozciągniętym cieście ułożyłam połowę truskawek, nałożyłam drugą część ciasta i ponownie truskawki, te z wierzchu wciskałam w ciasto.
- Całość posypałam kruszonką i odstawiłam ciasto na 20 - 30 minut aby napuszyło się.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty czerwca |
1 komentarze
Ciasto wygląda przepysznie. Dla fanów lekkich drożdżowych ciast, a nie kremów czekoladowych będzie idealne. To super pomysł na wykorzystanie truskawek, na które jest teraz sezon. Kiedy cukier zastąpimy ksylitolem, a masło olejem kokosowym będzie nawet fit. Koniecznie musimy spróbować! :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.