Idealne także będzie zapakowane w pojemnik do pracy czy szkoły.
Polecam do wypróbowania.
Ciasto marchewkowe.
Składniki: tortownica 22 cm
- 3 marchewki - 315 g
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej - 75 g
- 1/2 szklanki mąki żytniej T 500 - 75 g
- 4 jaja
- 1 szklanka oleju
- szczypta mielonych goździków
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szczypty soli
- 1/3 szklanki orzechów laskowych
- 3 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
- Umyłam, obrałam i starłam marchew na dużych oczkach.
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę.
- Żółtka utarłam na biały puch z ksylitolem i olejem.
- Białka delikatnie połączyłam z żółtkami, dodałam przesiane mąki i proszek do pieczenia a także goździki i cynamon, delikatnie połączyłam z masą.
- Na koniec dodałam startą marchew i orzechy laskowe - jeśli marchew jest bardzo mokra wystarczy ją odcisnąć - i ponownie delikatnie wymieszałam.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
- Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
- Kroiłam ciasto już dobrze wystudzone.
Smacznego.
Według E. Chodakowska
"Podróże małe i duże"
Augustów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.