Spaghetti to mój ulubiony makaron i chętnie po niego sięgam, dziś z warzywami, doskonały i pożywny.
Polecam na obiad.
Cytrynowe spaghetti z warzywami.
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- oliwa do smażenia
- 1 duża różowa cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 bakłażana
- 1 puszka - 400 ml pomidorów
- 85 g oliwek nadzianych cytryną
- 1 puszka - 140 g kukurydzy
- 1/4 kiszonej cytryny
- 1 pęczek szczypiorku cienkiego - "siedmiolatki"
- sól morska
- pieprz
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Makaron ugotowałam al'dente.
Posiekałam cebulę i czosnek a także kiszoną cytrynę.
Bakłażana umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę.
Na patelni podgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę i czosnek a potem kostki bakłażana.
Smażyłam 5 minut, dodałam pomidory i dalej smażyłam aż sos zgęstniał.
Dodałam osączone oliwki, kukurydzę, sól, cukier i pieprz do smaku a także oregano i natkę, wymieszałam.
Makaron wymieszałam z warzywami, ułożyłam na talerzu i posypałam szczypiorem.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Augustów - Cypel "Grzybek" |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.