Ja należę jak pewnie wiecie do grupy rabarbarbalove, a jak z Wami? lubicie?
To ciasto jest cudne w smaku, lekko słodkie i lekko kwaskowate, idealne do porannej kawy, herbaty czy czystka.
Pieczecie ze mną? warto, zapewniam.
Ciasto rabarbarowe.
Składniki: blaszka 24 x 30 cm
Ciasto kruche:
- 3 czubate szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 3 łyżki śmietany
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 2 budynie śmietankowe po 40 g
- 1000 ml mleka
- 3 białka
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru
- łodygi rabarbaru - u mnie około 800 g
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Do miski wsypałam mąkę na ciasto, dodałam proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ksylitol, śmietanę, jajo i żółtka a także posiekane masło, zagniotłam szybko kruche ciasto.
- Z całości odjęłam 1/4 ciasta i włożyłam do zamrażarki, resztą wyłożyłam dno blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam na 3 cm kawałki.
- Włożyłam go do miski i wymieszałam z cukrem i cynamonem.
- Połowę rabarbaru wyłożyłam na ciasto kruche.
- Z mleka i proszku budyniowego ugotowałam budyń - ja swojego nie słodziłam, gorący wylałam na rabarbar do blaszki a na nim umieściłam resztę pokrojonego rabarbaru.
- Z białek i cukru ubiłam pianę i wyłożyłam ją na rabarbar.
- Na wierzchu starłam na tarce wcześniej odłożone ciasto z zamrażarki.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut lub do zezłocenia wierzchu.
- Placek studziłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
- Całkiem zimne posypałam cukrem pudrem.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
W słoneczny piękny dzień majowy - Konstantynów Łódzki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.