Smakują wybornie i są znakomite do kanapek, czy zup, zachęcam do wypróbowania.
Szybko i sprawnie upieczemy pyszne chlebki.
Chlebki zakwasowe z ciecierzycą.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki zakwasu
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kiszonej pasty czosnkowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Zakwas umieściłam w misce, dodałam mleko i wymieszałam.
Teraz dodałam pastę czosnkową, sól i obie mąki a także proszek do pieczenia.
Wymieszałam wszystko na jednolitą masę.
Ciasto zacznie szybko rosnąć ale tak ma być.
Smażyłam małe chlebki na patelni na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor.
Osączałam chlebki na ręczniku papierowym.
Podałam jako kanapki z serem, kiełkami i kolorowymi listkami sałat.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Nad jeziorem Białym - Augustów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.