Zachowuje świeżość przez kilka dni więc nie ma problemu z przechowywaniem, polecam.
Chleb z ziarnami na drożdżach.
Składniki: 1 duży bochen
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 4 szklanki mąki żytniej T 2000
- 4 szklanki mąki pszennej T 650
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki lnu złotego
- 2 łyżki pestek dyni
Przygotowanie:
- Do misy robota wsypałam obie mąki, dodałam sól, wodę i olej.
- Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku, dodałam do misy.
- Wymieszałam dokładnie i teraz wsypałam wszystkie ziarna.
- Wyrabiałam przy użyciu mieszadła hakowego aż ciasto stało się elastyczne.
- Miskę z ciastem nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania na ok. 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyjęłam ciasto na blat, uformowałam okrągły bochenek, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam pod przykryciem na 30 - 40 minut.
- Wyrośnięty chleb nacięłam żyletką, spryskałam wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
- Postukany chleb od spodu wydaje głuchy dźwięk.
- Chleb studziłam na kratce.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Marcowy szpak |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.