Z chlebem tym nie ma dużo pracy natomiast potrzeba zrobić skiełkowane ziarno gryki.
Przy okazji robienia napoju probiotycznego Rejuvelac zostaje kasza i ją tu właśnie wykorzystałam.
Jeśli napoju nie zamierzacie zrobić wystarczy skiełkować kaszę a potem dodać ją do chleba.
Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie.
Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm
Zaczyn:
- 100 g mąki pszennej T 650
- 100 g zakwasu pszennego na mące T 650
- 100 g wody
Chleb właściwy:
- cały zaczyn
- 100 g mąki bio gryczanej
- 100 g mąki bio jęczmiennej
- 350 g mąki pszennej T 650
- 500 g wody
- 12 g soli
- 1 szklanka skiełkowanych nasion kaszy gryczanej niepalonej
Najpierw zrobiłam zaczyn i było to rankiem.
Wymieszałam składniki, przykryłam folią i odstawiłam na 14 - 16 godzin.
Po tym czasie połączyłam zaczyn z wodą, mąkami, solą i kaszą.
Ciasto przełożyłam do foremek, foremki do toreb foliowych i pozostawiłam je na blacie kuchennym na całą noc - 12 godzin.
Piekarnik nagrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół i piekłam wyrośnięte chlebki przez 20 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 220 C i piekłam kolejne 20 minut.
Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Augustów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.