Pokrzywę majową zbieram często na surówki, do suszenia, do zup, czy do koktajli.
Cały sezon można zrywać młode odrosty pokrzywy.
O zastosowaniu pokrzywy więcej poczytajcie pod linkiem.
Pamiętajcie aby pokrzywę zbierać na polach i łąkach z dala od szos, dróg i autostrad.
Zupa krem z pokrzywy.
Składniki:
- 3 szklanki młodych listków pokrzywy
- 2 średnie marchewki
- 4 średnie ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego - zmielone
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki śmietany kwaśniej 12 %
- 1 łyżka masła
- ok. 1200 ml wody
- grzanki do podania
Przygotowanie zupy:
- Umyłam i obrałam ziemniaki i marchew, pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka, wlałam wodę, dodałam liść laurowy, zmielone ziarenka ziela angielskiego, sól do smaku i gotowałam na małym ogniu 10 minut.
- Liście pokrzywy umyłam i osączyłam, sparzyłam na sicie aby straciły swoją moc parzenia.
- Potem je posiekałam.
- Posiekałam czosnek i cebulę i podsmażyłam na maśle, potem dodałam pokrzywę, smażyłam 2 minuty.
- Całą zawartość patelni dodałam do zupy, dodałam również czosnek granulowany i gotowałam 5 minut.
- Zupę zmiksowałam na krem, doprawiłam do smaku solą i pierzem, dodałam śmietanę i zagotowałam.
- Na koniec dodałam majeranek.
- Podałam z grzankami z chleba żytniego na zakwasie.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dzięcioł czarny |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.