Tutaj użyłam ją jako bazę do zupy kremu.
Listki botwinki podsmażone na maśle, chrupiące i delikatne są uwiecznieniem zupy.
Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Krem z botwinki.
Składniki:
- 2 pęczki młodej botwinki
- 1 marchew
- 2 łyżki oleju
- 3 średnie ziemniaki
- 1000 ml wody
- sól morska
- pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- szczypta cukru
- 4 łyżki octu jabłkowego
- pół pęczka z tych powyżej samych listków botwinki
- masło do smażenia
- pikantna kukurydza do podania
- Umyłam i osuszyłam warzywa.
- Marchew pokroiłam w plasterki, ziemniaki w kostkę a botwinę na mniejsze kawałki.
- Podsmażyłam warzywa w garnku na oleju, smażyłam 5 minut.
- Zalałam warzywa wodą, dodałam kozieradkę, lubczyk, cukier, sól i pierz, gotowałam 10 minut.
- Potem zmiksowałam zupę na gęsty krem.
- Doprawiłam octem do smaku.
- Listki botwinki podsmażyłam na maśle aż stały się chrupiące, podałam do zupy razem z pikantną kukurydzą.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pani ziębowa |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.