Tym razem się udało i dzięki temu na talerzu buraki z sosem o wybitnym smaku.
Smakują identycznie jak czerwone tylko kolor mają inny więc ponieważ jemy oczami zjedzmy teraz i takie buraki.
Żółte buraki z sosem chrzanowym.
Składniki:
- 500 g żółtych buraków
Sos chrzanowy:
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 ml mleka
- sól morska
- pieprz biały
- 4 łyżki startego korzenia chrzanu
Buraki zawinęłam, każdy w oddzielny kawałek foli aluminiowej i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 - 60 minut.
Potem wystudziłam je, obrałam i pokroiłam w cieniutkie plasterki.
Masło rozgrzałam na patelni, wsypałam mąkę i zrobiłam zasmażkę.
Wlałam teraz na patelnię mleko i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia, gotowałam jeszcze minutę.
Zdjęłam z ognia i wsypałam starty na tarce chrzan, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Podałam razem z burakami.
Polecam jest pysznie.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Augustów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.