czwartek, 24 maja 2018

Żółta pasta curry

Żółta pasta curry potrzebna jest niejednokrotnie do dań kuchni tajskiej, azjatyckiej a po co kupować w sklepie, jeśli można samemu ją szybko zrobić.
Potrzeba tylko dobrać odpowiednie składniki: suszoną chili, trawę cytrynową, galangal, imbir, korzeń kurkumy, pastę krewetkową.
No to zabieramy się do tłuczenia w moździerzu składników.
Żółta pasta curry.



Składniki suche:
  • 8 suszonych czerwonych papryczek chili
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki żółtego curry w proszku
Składniki mokre:
  • 5 małych szalotek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 cm korzenia galangalu
  • 1 cm korzenia kurkumy
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki pasty krewetkowej

Przygotowanie pasty:
  • Suche strączki papryczek moczyłam 15 minut w ciepłej wodzie, odcedziłam, osuszyłam i drobniutko posiekałam.
  • Nasiona kolendry i kminu uprażyłam na suchej patelni i utarłam w moździerzu.
  • Do moździerza dodałam posiekane papryczki i curry i dalej ucierałam.
  • Szalotkę i czosnek drobniutko posiekałam, dodałam do moździerza, dalej ucierałam.
  • Posiekałam korzenie kurkumy, galangalu i imbiru i dodałam do moździerza, ucierałam dalej.
  • Na koniec dodałam pastę krewetkową - uwaga, ona pachnie strasznie ale w połączeniu ze składnikami ma nieziemski smak.
  • Chwilę jeszcze ucierałam w moździerzu a potem gotowa do użycia.
  • Przełożyłam pastę do słoiczka i przechowuję w lodówce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Augustów

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger