Potrzeba tylko dobrać odpowiednie składniki: suszoną chili, trawę cytrynową, galangal, imbir, korzeń kurkumy, pastę krewetkową.
No to zabieramy się do tłuczenia w moździerzu składników.
Żółta pasta curry.
Składniki suche:
- 8 suszonych czerwonych papryczek chili
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 2 łyżeczki żółtego curry w proszku
- 5 małych szalotek
- 4 ząbki czosnku
- 1 trawa cytrynowa
- 1 cm korzenia galangalu
- 1 cm korzenia kurkumy
- 1 cm korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki pasty krewetkowej
Przygotowanie pasty:
- Suche strączki papryczek moczyłam 15 minut w ciepłej wodzie, odcedziłam, osuszyłam i drobniutko posiekałam.
- Nasiona kolendry i kminu uprażyłam na suchej patelni i utarłam w moździerzu.
- Do moździerza dodałam posiekane papryczki i curry i dalej ucierałam.
- Szalotkę i czosnek drobniutko posiekałam, dodałam do moździerza, dalej ucierałam.
- Posiekałam korzenie kurkumy, galangalu i imbiru i dodałam do moździerza, ucierałam dalej.
- Na koniec dodałam pastę krewetkową - uwaga, ona pachnie strasznie ale w połączeniu ze składnikami ma nieziemski smak.
- Chwilę jeszcze ucierałam w moździerzu a potem gotowa do użycia.
- Przełożyłam pastę do słoiczka i przechowuję w lodówce.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Augustów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.