Takie ziemniaki to idealny dodatek do mięs, jednak znakomicie smakują jako samodzielne danie.
Mają chrupiącą skórkę i są bardzo aromatyczne i wykwintne.
Znalazłam przepis u FiK-a i skorzystałam z pomysłu i Wam też polecam.
Ziemniaki pieczone z koperkiem i kawiorem.
- ok 1000 g ziemniaków
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- sól morska
- 1/2 pęczka koperku
- 2 - 3 łyżki kawioru
Przygotowanie ziemniaków:
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cząstki.
- Włożyłam do naczynia do zapiekania, skropiłam oliwą, posypałam solą, najlepiej gruboziarnistą ale zwykła też będzie ok.
- Wsypałam także nasiona kopru włoskiego i kminku i wymieszałam dokładnie, najlepiej rękoma tak aby wszystkie przyprawy były na każdym ziemniaku.
- Piekłam ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
- Po wyjęciu na talerz posypałam posiekanym koperkiem i udekorowałam kawiorem.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Nad jeziorem Białym w Augustowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.