W maju jak w gaju - raju mawiała moja babcia.
Dlatego i śniadanie musi być wyjątkowe.
Takie gofry są pyszne, sycące i całkiem zdrowe, polecam gorąco.
Użyłam tutaj mąki pszennej graham i dzięki temu brzegi gofrów są chrupiące i pyszne.
Dodajcie swoje ulubione kiełki i ulubiony ser żółty.
Wytrawne gofry z serem.
Składniki: 5 gofrów
Ciasto:
- 3 duże jaja
- 2 szklanki mąki pszennej graham T 1850
- 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- szczypta soli
- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka wody źródlanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 plastrów ulubionego sera żółtego
- garść kiełków ulubionych - u mnie rzeżucha
Do miski wbiłam jaja, wymieszałam z olejem i wodą, dodałam sól i przyprawę do wieprzowiny.
Teraz dodałam wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i dokładnie wymieszałam.
Odstawiłam ciasto na 10 minut aby odpoczęło.
Gofrownicę rozgrzałam i nakładałam na nią porcje ciasta.
Piekłam 7 minut lub tyle aby gofry były rumiane.
Na ciepłe jeszcze gofry nałożyłam plaster sera i chwilę jeszcze podpiekałam nie do końca zamykając gofrownicę.
Posypałam kiełkami.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
W słonecznym maju, słoneczne surfinie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.