Dziś proponuje sałatkę szybką, sycącą i pachnącą latem.
Delikatny sos dopełnia całości, polecam gorąco.
Sałatka z pieczarek i oliwek.
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 85 g hiszpańskich oliwek zielonych nadzianych cytryną
- 65 g ciecierzycy
- 1 puszka - 212 ml kukurydzy złotej z chili - miałam Bonduelle
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 1 cebula dymka ze szczypiorem
- 2 jaja na twardo
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kremu balsamicznego ciemnego
- sól morska do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- Pieczarki oczyściłam i pokroiłam razem z ogonkami w plastry.
- Podsmażyłam je na maśle wymieszanym z olejem.
- Smażyłam kilka minut aż stały się miękkie ale zarazem jędrne.
- Przełożyłam pieczarki do miski i wystudziłam.
- Ugotowałam jaja na twardo, wystudziłam, obrałam i pokroiłam na cząstki.
- Dodałam do pieczarek.
- Posiekałam natkę, koperek i szczypiorek a dymkę pokroiłam w półplasterki, dodałam do miski.
- Dołożyłam także osączone oliwki, kukurydzę i ciecierzycę, wymieszałam całość.
- Do małego słoiczka wlałam syrop klonowy, oliwę, ocet, dodałam musztardę i przeciśnięty ząbek czosnku a także sól do smaku.
- Zakręciłam słoik i potrząsając zrobiłam emulsję, polałam nią sałatkę, wymieszałam.
- Sałatkę przed spożyciem warto schłodzić 30 minut w lodówce.
Autor: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Jastrzębia Góra |
2 komentarze
Sałatka wyglada przepysznie:))bardzo lubimy sałatki:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJa tez a te z oliwkami najbardziej.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.