Teraz udało mi się zakupić buraki białe i choć dziwnie tak jeść coś co smakuje jak burak a wygląda jak rzepa, są pyszne.
Wizualne fajnie wyglądają w sałatce, polecam do zrobienia.
Sałatka samo zdrowie.
Sałatka z białych buraków.
Składniki:
- 500 g upieczonych białych buraków
- 480 g ugotowanego bobu
- 1 puszka - 400 g czarnej fasolki
Sos:
- 1 łyżeczka musztardy strong
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 limonki
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki suszonego tymianku cytrynowego
- sól do smaku
Buraki umyłam i zawinęłam każdy oddzielnie w folię aluminiową.
Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
Potem buraki wystudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę.
Bób ugotowałam al'dente, miałam mrożony.
Odcedziłam fasolkę z puszki.
Wszystkie składniki wymieszałam w misce.
Składniki sosu wlałam do słoiczka, wymieszałam i polałam sałatkę.
Jeszcze raz wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 15 minut.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Kanał Augustowski |
2 komentarze
Nigdy nie jadłam ani jednych ani drugich:)))trzeba to zmienić:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńReniu warto poznawać nowe warzywa i nowe smaki, czasami jest super a czasami niekoniecznie ale warto.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.