sobota, 5 maja 2018

Ryżowy sernik kokosowy z jagodami - ciasto z ryżu

No to prawdziwa bomba dziś na talerzu.
Ciasto z ryżu, smakuje obłędnie, niczym najlepszy sernik kokosowy z jagodami.
Pracy niewiele, smak obłędny, polecam zróbcie sobie takie cudne ciasto.
Sernik znalazłam u Olgi Smile.
Ryżowy sernik kokosowy z jagodami - ciasto z ryżu.

Składniki: tortownica 18 cm
  • 1 czubata szklanka ryżu długoziarnistego basmati
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 400 ml mleczka kokosowego tłustego
  • 210 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
  • olej kokosowy do wysmarowania formy
  • szczypta soli
  • 200 g jagód - miałam mrożone

Przygotowanie sernika:
  • Tortownicę wysmarowałam olejem kokosowym.
  • Ryż wsypałam do garnka, dodałam szczyptę soli i gotowałam 20 minut do miękkości, ryż wchłonie całą wodę.
  • Ryż przełożyłam do blendera, dodałam mleczko kokosowe, ksylitol, wiórki i miksowałam kilka minut na gładką masę.
  • Jagody wcześniej rozmroziłam.
  • Masę ryżową przełożyłam do miski i wsypałam do niej 150 g jagód, wymieszałam delikatnie szpatułką.
  • Masę przełożyłam do tortownicy, wygładziłam wierzch, posypałam wiórkami kokosowymi i udekorowałam resztą jagód, wstawiłam do lodówki na całą noc.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Augustów

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger