Ciasto z ryżu, smakuje obłędnie, niczym najlepszy sernik kokosowy z jagodami.
Pracy niewiele, smak obłędny, polecam zróbcie sobie takie cudne ciasto.
Sernik znalazłam u Olgi Smile.
Ryżowy sernik kokosowy z jagodami - ciasto z ryżu.
- 1 czubata szklanka ryżu długoziarnistego basmati
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 400 ml mleczka kokosowego tłustego
- 210 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
- olej kokosowy do wysmarowania formy
- szczypta soli
- 200 g jagód - miałam mrożone
Przygotowanie sernika:
- Tortownicę wysmarowałam olejem kokosowym.
- Ryż wsypałam do garnka, dodałam szczyptę soli i gotowałam 20 minut do miękkości, ryż wchłonie całą wodę.
- Ryż przełożyłam do blendera, dodałam mleczko kokosowe, ksylitol, wiórki i miksowałam kilka minut na gładką masę.
- Jagody wcześniej rozmroziłam.
- Masę ryżową przełożyłam do miski i wsypałam do niej 150 g jagód, wymieszałam delikatnie szpatułką.
- Masę przełożyłam do tortownicy, wygładziłam wierzch, posypałam wiórkami kokosowymi i udekorowałam resztą jagód, wstawiłam do lodówki na całą noc.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Augustów |
2 komentarze
Kosmiczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńKosmiczne czyli mam rozumieć że wygląda dobrze a zapewniam że smakuje obłędnie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.