Dzięki temu powstały pyszne, i na słodko pierogi razowe.
Polałam je również rozgrzanym dżemem brzoskwiniowym i to był super pomysł, polecam.
Razowe pierogi z brzoskwiniowym wnętrzem.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej tortowej T 450
- 150 g mąki pszennej graham T 1850
- szczypta soli
- 1 szklanka wrzątku
- dżem brzoskwiniowy lub inny ulubiony ale gęsty
- dżem brzoskwiniowy podgrzany
Przygotowanie:
- Najpierw zrobiłam ciasto i tak: obie mąki wsypałam do misy robota, dodałam sól i mieszając na 1 biegu dolewałam wrzącą wodę i mieszałam aż ciasto stało się elastyczne.
- Jeśli nie macie robota, należy uważać aby się nie poparzyć, ja wtedy robię tak: do miski wsypuję mąkę i widelcem mieszając wlewam wrzącą wodę, jak składniki się połączą, chwilę odczekuje i zagniatam jeszcze ciepłe ciasto.
- Ciasto tak zrobione jest elastyczne i bardzo plastyczne.
- Ciasto rozwałkowałam na cienki placek, wykrawałam koła, nakładałam łyżeczkę dżemu i zlepiałam jak pieróg.
- Zlepione pierogi gotowałam w lekko osolonej wodzie 3 minuty, na małym ogniu od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
- Dżem do polania przełożyłam do garnuszka i lekko podgrzałam aż stał się płynny, polałam nim pierogi i od razu podałam.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Dzięcioł zielony |
4 komentarze
super wpis
OdpowiedzUsuńDziękuje Adamie, pozdrawiam.
UsuńSuper przepis. Pierogi wyglądają bardzo pięknie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agnieszko, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.