Każdy poradzi sobie z tym przepisem a więc do dzieła kochani.
Prosty chleb pszenno - żytni.
Składniki: forma 26 x 12
- 300 g mąki pszennej T 650
- 250 g mąki żytniej T 500
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 370 ml letniej wody
- 1 i 1/2 łyżki oleju
Do misy robota wsypałam obie mąki, dodałam sól i drożdże, wymieszałam.
Teraz dolałam wodę i olej, wyrabiałam jakieś 2 minuty, do całkowitego połączenia składników.
Ręcznie wyrabiajcie 3 minuty.
Keksówkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką, włożyłam do niej elastyczne ciasto.
Dłonią zwilżoną w wodzie wyrównałam wierzch, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 2 godziny do wyrastania.
Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół.
Wyrośnięty chleb spryskałam wodą i piekłam 40 minut.
Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Pan gawron |
2 komentarze
Chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńDziś piekłam żytni nap zakwasie z czarnuszką, i innymi nasionami
Pyszny
Ten tez jest super, polecam do wypieku.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.