Miałam mały maniok i jeden korzeń to byłoby za mało placuszków, więc dodałam do niego naszych polskich ziemniaków i powiem Wam że wyszły przepyszne, polecam gorąco.
Są miękkie w środku i chrupiące po brzegach, bardziej delikatne niż same z ziemniaków.
Podałam z surówką z brokułów i czarnej rzepy.
Placki z manioku i ziemniaków.
Składniki:
- 1 bulwa - 600 g manioku
- 3 średnie ziemniaki
- 1 różowa cebula
- sól różowa himalajska do smaku
- pieprz świeżo mielony
- 1 jajo
- 5 pełnych łyżek mąki pszennej T 650
- olej do smażenia
- surówka do podania
- sok wielowarzywny do podania
Obrałam ze skórki maniok i ziemniaki a także cebulę.
Starłam na tarce o małych oczkach i maniok, i ziemniaki a także cebulę.
Do miski dodałam jajo, sól i mąkę wymieszałam.
Na rozgrzanym oleju smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
Osączałam usmażone placki na ręczniku papierowym.
Podałam je z surówką i sokiem warzywnym.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Ptasie radio - szpaki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.