piątek, 4 maja 2018

Pizza z jabłkiem i kaszanką

No tak tytuł napisany poprawnie, bo czemu nie pizza z kasznką?
Kaszanka duszona z jabłkiem idealnie nada się jako wierzch do pizzy, smakuje wybornie i polecam sprawdzić pomysł.
Jak już spróbujecie to przepadniecie, ten smak się sam broni.
Polecam gorąco.
Pizza z jabłkiem i kaszanką.

          Składniki:
               Ciasto:

  • 160 g bio mąki orkiszowej białej T 630
  • 40 g mąki pszennej graham T 1850
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • 15 g drożdży świeżych

               Dodatkowo:

  • 120 g portugalskiego sera Queijo Curado
  • 2  średnie jabłka
  • 1 różowa cebula
  • 3 pikantne kaszanki
  • 1 łyżka oleju
  • oliwa z oliwek

Do misy robota wsypałam wszystkie mąki, wkruszyłam drożdże, dodałam olej, sól i wlałam wodę.
Wyrobiłam elastyczne ciasto, które włożyłam do miski i pozostawiłam na około godzinę do wyrośnięcia.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Jak ciasto wyrosło rozciągnęłam je na papierze w ulubionym kształcie.
Na rozgrzanym oleju podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę a potem dodałam obrane i pokrojone w cząstki jabłka.
Smażyłam aż jabłka się rozpadły.
Na końcu dodałam obraną  z flaka kaszankę i podgrzewałam aż się rozpadła.
Rozciągnięte w ulubionym kształcie ciasto posmarowałam oliwą, ułożyłam trochę więcej niż połowę startego sera, potem kaszanka z jabłkami i wierzch posypałam resztą startego sera.
Piekłam pizzę w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
Smacznego.
Autor: Przemek 
                                          "Podróże małe i duże"
Nad Bałtykiem - Jastrzębia Góra

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger