Kaszanka duszona z jabłkiem idealnie nada się jako wierzch do pizzy, smakuje wybornie i polecam sprawdzić pomysł.
Jak już spróbujecie to przepadniecie, ten smak się sam broni.
Polecam gorąco.
Pizza z jabłkiem i kaszanką.
Składniki:
Ciasto:
- 160 g bio mąki orkiszowej białej T 630
- 40 g mąki pszennej graham T 1850
- 300 g mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 300 ml wody
- 1 łyżka oleju
- 15 g drożdży świeżych
Dodatkowo:
- 120 g portugalskiego sera Queijo Curado
- 2 średnie jabłka
- 1 różowa cebula
- 3 pikantne kaszanki
- 1 łyżka oleju
- oliwa z oliwek
Do misy robota wsypałam wszystkie mąki, wkruszyłam drożdże, dodałam olej, sól i wlałam wodę.
Wyrobiłam elastyczne ciasto, które włożyłam do miski i pozostawiłam na około godzinę do wyrośnięcia.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Jak ciasto wyrosło rozciągnęłam je na papierze w ulubionym kształcie.
Na rozgrzanym oleju podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę a potem dodałam obrane i pokrojone w cząstki jabłka.
Smażyłam aż jabłka się rozpadły.
Na końcu dodałam obraną z flaka kaszankę i podgrzewałam aż się rozpadła.
Rozciągnięte w ulubionym kształcie ciasto posmarowałam oliwą, ułożyłam trochę więcej niż połowę startego sera, potem kaszanka z jabłkami i wierzch posypałam resztą startego sera.
Piekłam pizzę w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
Smacznego.
Autor: Przemek
"Podróże małe i duże"
Nad Bałtykiem - Jastrzębia Góra |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.