Tym razem do jednego garnka trafiła pieczeń z indyka i migdały, okazało się że jest to połączenie znakomite.
Polecam zatem gorąco.
Migdały podczas obróbki cieplnej zmiękły i stały się delikatne i chrupiące w daniu.
Użyłam tutaj mieszanki przypraw 4epices w skład której wchodzą: pieprz - 70%, imbir - 20%, gałka muszkatołowa - 9% i goździki - 1%.
Pieczeń z indyka z migdałami, rodzynkami w winie.
Składniki:
- ok. 700 g filetu z indyka
- 2 łyżeczki przyprawy 4epices
- sól morska
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- garść rodzynków
- garść migdałów
Mięso umyłam, osuszyłam i natarłam przyprawą 4epices, posoliłam.
Owinęłam mięso w folię i włożyłam na noc do lodówki.
Wyjęłam na godzinę przed pieczeniem.
Na patelni rozgrzałam olej i obsmażyłam na nim mięso ze wszystkich stron.
Przełożyłam mięso do naczynia żaroodpornego, wsypałam rodzynki i migdały, zalałam winem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez godzinę.
Przed krojeniem mięso odpoczywało 10 minut.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Kanał Augustowski |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.