Tak przygotowany kurczak jak w przepisie, jest soczysty, ma chrupiącą skórkę i jest bardzo charakterny.
Sprawiają to imbir, kurkuma i pomarańcze.
Popróbujcie tak przygotować kurczaka, jest przepyszny.
Obłędnie żółty kurczak w pomarańczach.
Składniki: 4 porcje
- 4 duże podudzia z kurczaka
- 3 pomarańcze
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju z prażonego sezamu + 1 łyżka do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- kuskus do podania
- 1/2 pomarańczy do kuskusu
Kuskus wsypałam do płaskiej miski, dodałam szczyptę soli i pokrojoną w plastry wcześniej wyszorowaną połówkę pomarańczy, zalałam wrzącą wodą tak na 1 cm nad powierzchnię kaszy.
Nakryłam miskę talerzem i odstawiłam do czasu jak kasza wchłonie całą wodę.
Kurczaka umyłam osuszyłam, podzieliłam każde podudzie na 2 części.
Oprószyłam mięso solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzałam olej z prażonego sezamu, podsmażyłam kurczaka na złoty kolor z obu stron.
Imbir i czosnek posiekałam drobniutko.
Pomarańcze obrałam, wyszorowałam, z jednej wycisnęłam sok a resztę pokroiłam w półplasterki.
Sok wymieszałam z imbirem i czosnkiem.
Dodałam sól do smaku, pieprz oraz kurkumę, wymieszałam.
Formę do zapiekania wysmarowałam olejem sezamowym, ułożyłam obsmażone kawałki kurczaka, polałam marynatą.
Piekłam kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut, po czym wyjęłam naczynie i między kawałki kurczaka powtykałam pomarańczę.
Ponownie wstawiłam do piekarnika na 25 minut.
Podałam z kuskusem i sałatką.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Niezapominajki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.