Jednak jeśli nie lubicie tak ostrych to wystarczy dodać mniej marokańskiej, kiszonej pasty czosnkowej.
Danie jest pikantne i doskonałe w smaku, polecam.
Marokański gulasz warzywny na ostro.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 dymki ze szczypiorem
- 1 ostra papryczka albo mniej jeśli nie lubicie ostro
- 2 papryki czerwone
- 1/2 średniej cukinii
- 1/2 średniego bakłażana
- 1 i 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 3 cm kawałek korzenia imbiru
- 4 nieduże korzenie kurkumy
- 1 łyżeczka albo mniej marokańskiej kiszonej pasty czosnkowej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól morska
- szczypta cukru trzcinowego
- jogurt naturalny do podania
Najpierw posiekałam drobno czosnek i imbir a także papryczkę chili i korzenie kurkumy.
Przy obieraniu korzonków kurkumy lepiej założyć rękawiczki gumowe bo bardzo brudzi ręce i blat.
Cukinię, papryki czerwone i bakłażana pokroiłam wraz ze skórką w dużą kostkę.
Posiekałam dymkę wraz ze szczypiorem.
Na oliwie podsmażyłam papryczkę chili, kurkumę, czosnek i imbir, dodałam paprykę, cukinię i bakłażana, smażyłam 3 minuty.
Podlałam teraz warzywa passatą pomidorową, dodałam pastę czosnkową, sól i cukier i gotowałam pod przykryciem 15 minut.
Na koniec dodałam zioła, dymkę wraz ze szczypiorem i podałam z jogurtem.
Smacznego.
Przepis kuchni marokańskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
W Augustowie |
4 komentarze
Mniam, bardzo lubię takie gulasze.
OdpowiedzUsuńJest znakomity, ustawiasz sobie ostrość według własnych upodobań i jest pysznie.
Usuńprezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI jest pyszny, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.