My uwielbiamy ale musi być dobrze dojrzałe, inaczej nie jest smakowite.
Tym razem przepis na deser kuchni australijskiej znalazłam w książce mojego ulubieńca Roberta Makłowicza.
Przepis z książki "Fuzja smaków"
Mango w syropie z wanilią i limetką.
Składniki: 4 porcje
- 2 dojrzałe mango
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- sok z 1 limetki
- 1 laska wanilii
- 2 gwiazdki anyżu
Nacięłam laskę wanilii wzdłuż, wyskrobałam nasionka nożem, przełożyłam do rondelka.
Wlałam również do niego wodę, dodałam cukier, anyż, sok z limetki, zagotowałam i na małym ogniu gotowałam aż powstał syrop.
Z mango odkroiłam wzdłuż pestki miąższ, ponacinałam go do skórki w kostkę, wywróciłam na drugą stronę i odcięłam zgrabne sześciany.
Przełożyłam mango do pucharów i polałam syropem.
Smacznego.
Przepis: Robert Makłowicz
"Podróże małe i duże"
Sroka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.