Są lekko kwaskowe, delikatne i smakują obłędnie.
Warto zrobić sobie takie lody nawet nie mając maszynki do lodów, całe popołudnie mieszania i lody, obłędne w smaku gotowe, warto, zapewniam że warto.
Rabarbarowe loby.
Składniki:
- 3 łodygi rabarbaru - ok. 150 g
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki herbaty owocowej - u mnie dzika róża
- 300 ml śmietanki 30 %
- 350 ml mleka
- 3 żółtka
- 80 g cukru trzcinowego
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Najpierw umyłam rabarbar, osuszyłam i pokroiłam go na kawałki, włożyłam do garnka, dodałam cukier, herbatę i rozgotowałam pod przykryciem.
- Do drugiego garnka wlałam śmietankę i mleko i zagotowałam.
- Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę i powoli, ciągle ucierając dodawałam gorące mleko.
- Potem ponownie postawiłam garnek na ogniu i gotowałam, nie dopuszczając do wrzenia ale tyle aby masa zgęstniała.
- Potem dodałam rozgotowany rabarbar i wymieszałam.
- Wlałam masę do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki.
- Przez pierwsze 3 godziny, co 30 minut wyjmowałam lody i mieszałam widelcem aby masa równo zamarzała i jednocześnie napowietrzała się.
- Potem zostawiłam lody na całą noc w zamrażarce.
- Przed podaniem wystarczy wyjąć 30 minut wcześniej.
- Na sos rozgotowałam umyty i pokrojony rabarbar z cukrem, polałam sosem lody.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty maja |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.