W likierze jest nie tylko kawa ale i laska wanilii która jeszcze bardziej podkręca smak kawy.
Zrobić go można w kilka dni więc warto, aby potem delektować się pysznym trunkiem.
Likier kawowy.
Składniki:
- 500 ml wódki 38 %
- 1 szklanka wody
- 1 laska wanilii
- 6 lekko czubatych łyżeczek mielonej kawy
- 1 szklanka cukru
Kawę zaparzyłam szklanką wrzątku, wystudziłam, przecedziłam i wlałam do słoja.
Kawa rozpuszczalna nie zdaje tutaj egzaminu, najlepsza właśnie mielona.
Do słoja dodałam jeszcze laskę wanilii, pokrojoną na kawałki a także wsypałam cukier i wlałam wódkę.
Zakręciłam słój i odstawiłam na kilka dni, potrząsałam słojem co jakiś czas.
Potem przefiltrowałam likier do butelek, gotowa do delektowania się.
Dla miłośników kawy idealna.
Na zdrowie!
Źródło.
"Podróże małe i duże"
I nóżka w lewo, nóżka w prawo - łabędź niemy |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.