Uwielbiałam lane kluski na mleku albo mannę z sokiem malinowym.
Te dwa dania mogłam jeść bez przerwy.
Potem gotowałam lane kluski moim małym córeczkom, potem większym a teraz to one będą gotować swoim dzieciaczkom - mam taką nadzieję.
Babcia wnukom też ugotuje, niech wiedzą co dobre.
Teraz ugotuje sobie raz na jakiś czas jak najdzie mnie ochota, polecam i Wam.
Znacie te smaki?
Lane kluski na mleku.
Składniki:
- 1000 ml mleka
- 4 jaja
- 8 łyżek mąki pszennej T 650
- 2 łyżki miodu
- rodzynki do posypania
- żurawina do posypania
- Do garnka wlałam mleko i podgrzałam je prawie do wrzenia.
- Z jajek i mąki zrobiłam jednolite, lejące ciasto i wlewałam je przez widelec na mleko.
- Można wlewać ciasto małym strumyczkiem.
- Zagotowałam mleko ciągle mieszając.
- Zdjęłam z ognia, dodałam miód, wymieszałam.
- Na talerzu posypałam rodzynkami i żurawiną.
Przepis rodem z PRL-u
"Podróże małe i duże"
Augustów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.