Kurczak ma wtedy chrupiącą skórkę i soczyste, aromatyczne mięso.
Jest delikatny i zajada się z przyjemnością.
Tak przyrządziłam kurczaka kukurydzianego, smakuje obłędnie.
Pieczony kurczak kukurydziany z kiszonym czosnkiem.
Składniki:
- 1 kurczak kukurydziany 1500 - 1800 g
- olej do posmarowania ptaka
- 2 - 3 łyżki pasty z kiszonego czosnku
- sól morska
Przygotowanie:
- Kurczaka umyłam, osuszyłam i natarłam pastą z kiszonego czosnku na zewnątrz i w środku.
- Wstawiłam kurczaka do lodówki na noc.
- Rano wyjęłam 1 godzinę przed pieczeniem.
- Posmarowałam ptaka olejem, włożyłam do garnka z pokrywką - u mnie żeliwny i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 1,5 godziny, po czym zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze przez 30 minut, aż skórka nabrała złotego koloru.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Sikora bogatka |
4 komentarze
pięknie przyrumieniony :)
OdpowiedzUsuńTaki lubię najbardziej.
UsuńWygląda przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńI tak tez smakuje, pozdrawiam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.