Dziś postanowiłam go zatopić w kotletach i to był rewelacyjny pomysł, który i Wam polecam.
Delikatnie ciągnący się ser w kotletach to jest to co tygryski lubią najbardziej.
Kotlety mielone z Provolone.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 jajko
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie
- 1 pęczek kolendry
- 50 g sera Provolonee łagodnego
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
- kasza orkiszowa do podania
- brokuły gotowane na parze do podania
Mięso mielone przełożyłam do miski.
Posiekałam szalotkę, czosnek i kolendrę i dodałam do mięsa.
Bułkę namoczyłam w ciepłej wodzie i jak napęczniała, odcisnęłam z wody i dodałam do mięsa.
Dodałam także sos sojowy. sól, pieprz i jajo i wyrobiłam masę mięsną na gładką pulpę która kleiła się do dłoni.
Mokrymi rękoma ulepiłam kotlety wciskając w każdy kawałek sera.
Kotlety obtaczałam w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podałam z ugotowaną na sypko kaszą orkiszową i gotowanymi brokułami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kwietniowy podbiał |
6 komentarze
Wspaniale się prezentują
OdpowiedzUsuńDziękuję, są przepyszne.
UsuńMega przepis na kotlety mielone :)
OdpowiedzUsuńNicole zachęcam do wykorzystania przepisu.
UsuńSmaczne te kotlety !
OdpowiedzUsuńMajka są pyszne, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.