Danie jest piękne, pyszne, odżywcze, smakowite, cóż więcej trzeba?
Zachęcam do sprawiania sobie przyjemności na talerzu, to procentuje uśmiechem.
Miałam zapas dyni ale w sklepach dynię można nabyć cały rok.
Curry z dynią i pieczarkami.
Składniki: 4 porcje
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
- 400 g obranej dyni
- 200 g pieczarek
- 100 g groszku cukrowego
- 100 g groszku mrożonego
- 3 - 4 łyżeczki żółtej pasty curry
- 1 puszka - 400 ml mleczka kokosowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 - 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 dymka ze szczypiorem
- do podania : ryż
- olej do smażenia
Przygotowanie curry:
- Posiekałam cebulę, czosnek, imbir i chili w drobną kostkę.
- Dynię obrałam i pokroiłam w dość dużą kostkę.
- Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażałam kilka chwil cebulę, czosnek, chili i imbir.
- Dodałam teraz dynię i smażyłam kolejne 3 minuty.
- Na patelnię wlałam 1/2 szklanki wody i dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut aż dynia zmiękła.
- Należy uważać aby dynia się nie rozgotowała.
- Na drugiej patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam pieczarki, ok. 5 minut.
- Kiedy dynia się ugotowała dodałam na patelnię mleczko kokosowe i pastę curry, wymieszałam, zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny.
- Teraz dodałam groszek cukrowy i mrożony, zagotowałam, dodałam pieczarki i gotowałam chwilę aż składniki się podgrzały a groszek rozmroził.
- Podałam curry z ugotowanym al'dente ryżem, posypane posiekaną dymką ze szczypiorem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Relaks - Jezioro Necko |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.