Jest bardzo aromatyczny i smakuje wybornie, polecam do zrobienia.
To jeden z pomysłów jak łatwo zrobić domowe Amaretto.
Domowy likier migdałowy - domowe Amaretto.
- 1 szklanka posiekanych migdałów ze skórką
- 1 laska wanilii
- 2 szklanki białego cukru
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 szklanki spirytusu 75%
- 2 szklanki wody
Przygotowanie likieru:
- Migdały posiekałam i wsypałam do słoja.
- Dodałam do słoja przekrojoną laskę wanilii.
- Z wody, białego i brązowego cukru ugotowałam syrop, który potem wystudziłam.
- Wlałam syrop do słoja, wlałam spirytus, zakręciłam i odstawiłam na miesiąc.
- Co 2 -3 dni potrząsałam zawartością słoja.
- Potem przecedziłam likier i przefiltrowałam.
- Migdały z nalewki można wykorzystać do ciasta.
- Wlałam do butelek i dojrzewa przez 6 miesięcy.
- Jest bardzo smakowity już wcześniej ale mocy nabiera po 6 miesiącach.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Studzieniczne |
6 komentarze
Bardzo zaintrygował mnie ten przepis, bo tali likier jest potrzebny również do wypieków. Mam nieśmiałe pytanie, kiedy dodać spirytus,bo jakoś w przepisie nie doczytałam? I drugie pytanie- czy wystarczyłby spirytus o mocy 60% tzw. nalewkowy? Wolę nalewki słabej mocy. Pozdrawia stała czytelniczka Beata
OdpowiedzUsuńSpirytus dodać razem z syropem cukrowym, dzięki za uwagę, jakoś mi umknęło. Można dodać słabszego spirytusu, będzie słabsza nalewka. Powodzenia.
UsuńA kiedy ten spirytus dodać?
OdpowiedzUsuńRazem z syropem cukrowym, już poprawiłam, powodzenia.
Usuńnastawione, teraz czekam. Jeśli wyjdzie - zastanowię się nad zamianą cukru brązowego na biały skarmelizowany, smakowo może być ciekawie.
OdpowiedzUsuńNapisz jak wyszło i jak eksperyment się udał. Może to być cenna uwaga dla czytelników bloga.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.