sobota, 21 kwietnia 2018

Zupa pomidorowo - ogórkowa

Jak połączymy dwa największe klasyki w zupach czyli pomidorową i ogórkową to wyjdzie zupa o niesamowitym smaku i aromacie i nie będziecie mogli przestać ją jeść, tak jak ja.
Te smaki zdecydowanie lubimy i powtarzamy.
A jak u Was? lepiej pomidorowa, ogórkowa czy połączenie też będzie ok?
Próbujemy? zachęcam.
Zupa pomidorowo - ogórkowa.

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1300 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów z chili - pulpa
  • sól morska do smaku
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 3 spore ogórki kiszone
  • 150 ml śmietany kwaśnej 30 %
  • makaron do podania - u mnie duże muszle
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

Przygotowanie zupy:
  • Marchew umyłam, obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • W dużym garnku podsmażyłam na oleju marchew.
  • Teraz do garnka wlałam passatę, pulpę pomidorową i bulion, zagotowałam.
  • Dodałam sól i cukier i gotowałam 10 minut.
  • Ogórki wraz ze skórką starłam na tarce o dużych oczkach.
  • Dodałam do zupy po 10 minutach i gotowałam jeszcze 5 minut.
  • Teraz wlałam do zupy śmietanę, dodałam lubczyk, zagotowałam, doprawiłam do smaku solą jeśli trzeba.
  • Podałam z makaronem - u mnie muszle olbrzymie i posypałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zbieranie materiałów na nowy dom - wiewiórka

2 komentarze

  1. Zdecydowanie wolę ogórkową, ale chętnie skorzytsam z podpowiedzi i może juz jutro będzie to pomidorow-ogórkowa :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger