Te smaki zdecydowanie lubimy i powtarzamy.
A jak u Was? lepiej pomidorowa, ogórkowa czy połączenie też będzie ok?
Próbujemy? zachęcam.
Zupa pomidorowo - ogórkowa.
- 2 marchewki
- 3 łyżki oleju
- 700 ml passaty pomidorowej
- 1300 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów z chili - pulpa
- sól morska do smaku
- szczypta cukru trzcinowego
- 3 spore ogórki kiszone
- 150 ml śmietany kwaśnej 30 %
- makaron do podania - u mnie duże muszle
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
Przygotowanie zupy:
- Marchew umyłam, obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- W dużym garnku podsmażyłam na oleju marchew.
- Teraz do garnka wlałam passatę, pulpę pomidorową i bulion, zagotowałam.
- Dodałam sól i cukier i gotowałam 10 minut.
- Ogórki wraz ze skórką starłam na tarce o dużych oczkach.
- Dodałam do zupy po 10 minutach i gotowałam jeszcze 5 minut.
- Teraz wlałam do zupy śmietanę, dodałam lubczyk, zagotowałam, doprawiłam do smaku solą jeśli trzeba.
- Podałam z makaronem - u mnie muszle olbrzymie i posypałam natką pietruszki.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zbieranie materiałów na nowy dom - wiewiórka |
2 komentarze
Zdecydowanie wolę ogórkową, ale chętnie skorzytsam z podpowiedzi i może juz jutro będzie to pomidorow-ogórkowa :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, posmakuje Ci.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.