Jeśli tylko macie grzyby suszone to gotujcie koniecznie.
Do zupy zrobiłam domowy makaron a właściwie zagniatał go Przemek i kroił i siekał i ugniatał.
Pyszna zupa z domowym makaronem na talerzu.
Zupa grzybowa z domowymi łazankami.
Składniki:
- 2 korzenie pietruszki
- 1 średni por
- 2 marchewki
- kawałek korzenia selera
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 250 g pieczarek
- 6 kapeluszy suszonych prawdziwków
- 1500 - 2000 ml wody
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 5 ziarenek pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 250 ml kwaśnej śmietany 30 %
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka natki pietruszki
- 3 jaja
- 300 g mąki pszennej T 650
- sól morska
- Suszone kapelusze prawdziwków zalałam 1,5 litrem zimnej wody i moczyłam całą noc.
- Obrałam warzywa i włożyłam do garnka, dodałam ziele, pieprz i liść laurowy a także kapelusze grzybów namoczone w wodzie oraz poprzekrawane na połówki pieczarki, zalałam wodą z moczenia grzybów.
- Gotowałam 30 minut.
- Po tym czasie ze śmietany i mąki zrobiłam "zaklepkę", wymieszałam, połączyłam z niewielką ilością zupy a potem wlałam do garnka, zagotowałam.
- Dodałam suszony lubczyk, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Z jaj, mąki i szczypty soli zrobiłam elastyczne ciasto na makaron.
- Ciasto ułożyłam na blacie kuchennym i nakryłam miską, pozostawiłam na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
- Potem ciasto wałkowałam na cieniutkie placki podsypując mąką.
- Placki pokroiłam w kwadraty i pozostawiłam do przesuszenia.
- Gotowałam makaron w dużej ilości osolonej wody, 5 minut od wypłynięcia.
- Podałam zupę z marchewką, makaronem, grzybami, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Tunezyjskie rarytasy |
2 komentarze
U mnie dzisiaj też grzybowa z łazankami:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńO super, pozdrawiam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.