Nie tylko do zapiekanek rzecz jasna ale w zapiekankach sprawuje się znakomicie bo ma zwartą konsystencję i nie rozpada się.
Zachęcam do wypróbowania makaronu z płaskurki.
Zapiekany makaron z płaskurki z warzywami.
Składniki: naczynie żaroodporne 24 cm
- 200 g bio makaronu z płaskurki
- 1/2 średniej cukinii
- 1 czerwona papryka
- 100 g świeżej dyni
- 125 g sera mozzarella - 1 kulka
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3 - 4 liście czerwonej kapusty
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- oliwa z oliwek
- sól morska
Warzywa umyłam i osuszyłam.
Paprykę pokroiłam w paski, cukinię wraz ze skórką w plastry, a dynię po obraniu w plasterki.
Ugotowałam makaron w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam.
Liście kapusty czerwonej blanszowałam we wrzącej wodzie 2 minuty, przelałam zimną wodą i pokroiłam w kosteczkę.
Mozzarellę pokroiłam w plasterki a natkę posiekałam.
Na dno naczynia wlałam 2 łyżki oliwy, włożyłam połowę ugotowanego makaronu.
Na makaronie ułożyłam plastry cukinii, posoliłam delikatnie.
Na cukinii wylądowały plastry dyni, posypałam je kuminem.
Potem posiekana kapusta czerwona, którą z kolei pokropiłam octem balsamicznym.
Teraz reszta makaronu, paski papryki i posiekana natka pietruszki.
Na samym wierzchu ułożyłam plastry sera.
Całość zalałam bulionem, przykryłam i zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut, po czym zdjęłam pokrywę i zapiekałam jeszcze 10 - 15 minut.
Zapiekanka powinna odpocząć po pieczeniu jakieś 10 minut a potem zajadamy.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Lipcowy zachód słońca - 2017 |
2 komentarze
Prezentuje się bardzo smakowicie ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.