Polecam gorąco tak przyrządzone naleśniki, smakują wybornie.
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, szparagami i mozzarellą.
Składniki:
Ciasto na naleśniki: 5 - 6 naleśników
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 15 g rozpuszczonego masła
- 1 żółtko
- piana z 1 białka
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej T 650
- 100 g szpinaku baby świeżego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 pęczek zielonych szparagów
- sól i cukier do szparagów
- sos chili z limonką i kolendrą
- 250 g sera mozzarella
- szczypiorem do posypania
Przygotowanie:
- Najpierw zrobiłam ciasto.
- Do misy malaksera wlałam mleko na ciasto, dodałam żółtko, wlałam wodę i dodałam rozpuszczone i przestudzone masło, wsypałam mąkę, zmiksowałam na gładkie ciasto.
- Ubiłam sztywną pianę z białka i dodałam do ciasta, delikatnie wymieszałam.
- Smażyłam na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
- Szpinak umyłam, osuszyłam i podsmażyłam na oliwie, posoliłam, wcisnęłam czosnek.
- Szparagi ugotowałam w osolonej wodzie z odrobiną cukru ok. 3 minut.
- Każdy naleśnik posmarowałam sosem chili, ułożyłam na nim trochę szpinaku, dwa szparagi, plasterki mozzarelli i zwinęłam w rulon.
4 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie :) i na pewno jest przepyszne. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, naleśniki smakują obłędnie.
UsuńPyszne nadzienie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie i polecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.