Kupiłam gotową pastę curry w której jest chili, sól, trawa cytrynowa, galangal, czosnek, szalotka i pasta z krewetek.
Samemu można sobie taką pastę zrobić i dodać swoje ulubione składniki, mnie pasował skład tej tajskiej pasty i dlatego jej użyłam.
Polecam gorąco.
Szybkie tajskie danie.
Składniki:
- 500 g mięsa z indyka - filet lub udziec
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
- 1 papryka czerwona
- sól morska
- 200 ml wody
- 3 fioletowe marchewki
- kiełki ulubione do podania - miałam z fasoli mung
- ryż do podania
Umyłam i osuszyłam mięso, pokroiłam w kostkę.
Mięso podsmażyłam na łyżce oleju kokosowego, na złoty kolor.
Potem dodałam pastę curry i chwilę podsmażałam.
Wlałam na patelnię mleczko kokosowe, dolałam wodę.
Pokroiłam w paseczki paprykę i dołożyłam na patelnię.
Gotowałam 20 minut.
Marchewkę fioletową obrałam, pokroiłam w plasterki i blanszowałam w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedziłam.
Ugotowałam ryż al'dente.
Doprawiłam do smaku potrawkę.
Podałam w miseczkach z kiełkami fasoli mung i z ryżem, wrzucając do każdej plasterki marchewki fioletowej.
Można podać w jednej misce lub w oddzielnych.
Smacznego.
Przepis kuchni tajskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Ciechocinku w 2014 roku |
2 komentarze
Fajny, ciekawy przepis! Na pewno go wypróbuję, bo danie prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBędziesz cieszył się pysznym daniem na bank.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.