Zastosowań ma wiele i w każdym podbija smak dania.
Sezamowe pesto z rukoli.
Składniki:
- 125 g rukoli
- 3 łyżki startego sera parmegiano regiano
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- sól morska
Rukolę umyłam i osuszyłam, przełożyłam do kielicha blendera.
Dodałam uprażony na suchej patelni a potem dobrze wystudzony sezam.
Nie dodawajcie sezamu ciepłego bo się rukola ugotuje i starci kolor.
Dodałam także starty ser i olej sezamowy.
Oleju sezamowego nie dawajcie więcej niż napisałam bo ma on bardzo intensywny smak i zapach, jeśli dacie więcej może być niejadalne.
Jeśli pesto będzie za suche wystarczy dodać oleju neutralnego w smaku np. rzepakowego.
Na koniec dosoliłam do smaku i pesto gotowe.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Arboretum w Rogowie - kaczki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.