środa, 18 kwietnia 2018

Sałatka buraczkowo - ogórkowa

Uwielbiam buraki a stanowczo za rzadko ich używam w kuchni.
Mają mnóstwo witamin, błonnika i zdrowych składników, warto je zajadać.
Tym razem upiekłam buraki aby potem zrobić z nich pyszną sałatkę.
Miałam długie buraki czerwone, jeśli macie kuliste weźcie 3 średnie buraczki.
Sałatka buraczkowo - ogórkowa.

Składniki:
  • 1 i 1/2 dużego długiego buraka ćwikłowego
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 1 duża szalotka
  • 10 cm kawałek białej rzodkwi
  • 1 pęczek szczypiorku
Sos:
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku cytrynowego
Przygotowanie:
  • Buraczki zawinęłam w folię aluminiową, każdy oddzielnie i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 1,5 godziny.
  • Potem buraki ostudziłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w cienkie plasterki.
  • Tak samo w cieniutkie plasterki pokroiłam obraną ze skórki szalotkę, ogórki ze skórką i obraną białą rzodkiew.
  • Posiekałam szczypiorek i dodałam do warzyw.
  • Wszystkie składniki wymieszałam w misce.
  • Do małego słoiczka przecisnęłam czosnek, dodałam oliwę, sok z limonki, syrop klonowy, sól i pieprz do smaku oraz tymianek.
  • Zakręciłam słoiczek i potrząsając zrobiłam emulsję, którą polałam składniki sałatki, wymieszałam.
  • Wstawiłam sałatkę do lodówki i schłodziłam ją.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kąpiel w słońcu - kaczka

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger