Mają mnóstwo witamin, błonnika i zdrowych składników, warto je zajadać.
Tym razem upiekłam buraki aby potem zrobić z nich pyszną sałatkę.
Miałam długie buraki czerwone, jeśli macie kuliste weźcie 3 średnie buraczki.
Sałatka buraczkowo - ogórkowa.
- 1 i 1/2 dużego długiego buraka ćwikłowego
- 2 duże ogórki konserwowe
- 1 duża szalotka
- 10 cm kawałek białej rzodkwi
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku cytrynowego
Przygotowanie:
- Buraczki zawinęłam w folię aluminiową, każdy oddzielnie i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 1,5 godziny.
- Potem buraki ostudziłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w cienkie plasterki.
- Tak samo w cieniutkie plasterki pokroiłam obraną ze skórki szalotkę, ogórki ze skórką i obraną białą rzodkiew.
- Posiekałam szczypiorek i dodałam do warzyw.
- Wszystkie składniki wymieszałam w misce.
- Do małego słoiczka przecisnęłam czosnek, dodałam oliwę, sok z limonki, syrop klonowy, sól i pieprz do smaku oraz tymianek.
- Zakręciłam słoiczek i potrząsając zrobiłam emulsję, którą polałam składniki sałatki, wymieszałam.
- Wstawiłam sałatkę do lodówki i schłodziłam ją.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kąpiel w słońcu - kaczka |
4 komentarze
Wygląda super apetycznie! zdrowa i pyszna sałatka
OdpowiedzUsuńI zdrowa do tego, pozdrawiam.
UsuńFit sałatka to nie tylko danie, ale także manifestacja troski o swoje zdrowie.
OdpowiedzUsuńO tak, a ono jest najważniejsze
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.