Kiedyś robiłam ją częściej, teraz sporadycznie ale powiem że warto.
Wódka ma charakterystyczny karmelowy smak a do tego bogactwo aromatów ze śliwek suszonych, migdałów, orzechów włoskich i rodzynków powoduje że wódka ma jedyny i niepowtarzalny smak.
Polecam do zrobienia i delektowania się smakiem przepysznej wódeczki.
Rosyjska przepalanka.
Składniki:
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 4 suszone śliwki
- 500 ml wódki 40 %
- 100 ml spirytusu
- 200 ml wody źródlanej
- 5 migdałów w łupinie
- 4 orzechy włoskie
- 10 ciemnych rodzynków
- 1/4 laski wanilii
Orzechy, śliwki, rodzynki i laskę wanilii zalałam spirytusem i 50 ml wody, pozostawiłam w spokoju na 10 - 15 dni.
Potem przecedziłam całość przez gazę lub filtr do kawy.
Odcedzone owoce zalałam 150 ml gorącej wody i pozostawiłam na 24 godziny, po czym przecedziłam.
Teraz zrobiłam karmel czyli wsypałam cukier na suchą patelnię i rozpuściłam, nie mieszając ale potrząsając patelnią.
Nie może za bardzo cukier się spalić bo karmel będzie gorzki.
Rozpuszczony i ostudzony karmel wymieszałam z 100 ml wódki.
Do słoja wlałam zaprawę z owoców z pierwszego i drugiego filtrowania, karmel i resztę wódki, wymieszałam i pozostawiłam na 10 dni.
Potem przefiltrowałam do butelek i wódka gotowa do picia.
Na zdrowie!
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Mazurek |
5 komentarze
Przepis ciekawy:))ja ostatnio jakoś żadnych trunków nie robię:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńPolecam ten trunek, nie będziesz żałowała.
Usuńzapiszę sobie bo brzmi ciekawie
OdpowiedzUsuńCiekawe niektóre składniki są jeszcze dzisiaj słabo dostępne w rosji. A cóz dopiero gdy się mówi tradycja.
OdpowiedzUsuńSkładniki można nabyć w Polsce więc nie trzeba ściągać z Rosji a nalewka przednia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.