Stąd dzisiejsze danie, pyszne, aromatyczne, kremowe, idealne.
Risotto to danie w którym każdy składnik będzie znakomity, będzie pasował, tylko mu trzeba dobrać dodatki.
Zapraszam zatem na pyszny obiad.
Risotto ze szpinakiem.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 3 małe szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 120 g szpinaku
- 1 papryka żółta
- 100 g ryżu arborio
- 500 - 600 ml bulionu warzywnego
- 150 ml wina białego wytrawnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka galaretki z kurczaka - opcjonalnie, ja akurat miałam
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 40 g startego sera typu parmezan
Posiekałam szalotkę i czosnek.
Szpinak umyłam i osuszyłam, pokroiłam w paski.
Paprykę pokroiłam w kostkę.
Na 1 łyżce oliwy podsmażyłam czosnek, potem dodałam szpinak i smażyłam aż cały sok odparował, dodałam galaretkę z kurczaka, wymieszałam.
Na drugiej patelni rozgrzałam drugą łyżkę oliwy i podsmażyłam na niej szalotkę, posiekaną paprykę, potem wsypałam ryż i smażyłam aż stał się szklisty.
Wlałam teraz na patelnię wino i czekałam aż całe wino odparuje ciągle mieszając.
Teraz wlewałam po chochli gorący bulion ciągle mieszając.
Następną porcję wlewałam dopiero jak poprzednia została wchłonięta przez ryż.
I tak dopóki ryż nie stał się al'dente, czasami wchłonie więcej, czasami mniej bulionu, dodałam wówczas szpinak, wymieszałam z granulowanym czosnkiem, zestawiłam z ognia.
Dodałam starty ser i masło i mieszałam aż się rozpuściły.
Na talerzu posypałam startym serem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
Autor: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Augustowie |
2 komentarze
U Ciebie znów coś fajnego i niecodziennego:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńStaram się Reniu, nie lubię nudy w kuchni.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.