Jeśli będziecie smażyli na suchej patelni będą mega zdrowe.
Ja smażyłam na odrobinie oleju i osączałam na ręczniku papierowym.
Chlebki mają chrupiące brzegi i mięciutkie środki i idealnie nadają się jako chleb na kanapki albo do czego tam chcecie.
Placki na zakwasie z mąki pełnoziarnistej.
Składniki:
- 1 szklanka czynnego zakwasu pszennego
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej albo pszennej graham T 1850
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajo
- 1 łyżeczka sody
- olej do smażenia
Do miski wlałam zakwas, mleko i wymieszałam.
Teraz dodałam sól i jajo i ponownie wymieszałam.
Na koniec wsypałam mąkę i sodę, wymieszałam.
Ciasto zaczyna gwałtownie rosnąć.
Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju, nakładałam łyżką małe porcje ciasta i smażyłam na złoty kolor z obu stron.
Usmażone placki osączałam na ręczniku papierowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Bocian |
2 komentarze
Dość nietypowy przepis, ja zwykle używam takiego najzwyklejszego na placki ziemniaczane 😘
OdpowiedzUsuńhttps://luxwell99.blogspot.com/
Ja wiem czy nietypowy? jak chcesz wykorzystać resztki zakwasu to jest to znakomity pomysł.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.