Są pożywne, smakowite i dodają nam energii na długie godziny.
Dziś placki z resztek w lodówce, takie dania na ogół wychodzą pysznie.
Polecam na śniadanie pierwsze czy drugie a także do pracy czy szkoły, polecam.
Placki kukurydziano - ryżowe z dżemem z płatków dzikiej róży.
Składniki:
- 125 g sera ricotta
- 2 szklanki maślanki
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- olej do smażenia
- konfitura z płatków różanych
Do miski wlałam maślankę, dodałam jaja i ser i dokładnie wymieszałam.
Potem dodałam obie mąki oraz sodę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju i smażyłam małe placuszki z obu stron na złoty kolor.
Osączałam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca - Augustów, jezioro Białe |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.